Opslagbedrijf uit Nazareth bouwt volautomatisch hoogbouwmagazijn: "Grootste ter wereld"

donderdag 24 november 2022
Opslag- en distributiebedrijf Dematra uit Nazareth is op industrieterrein De Prijkels een volautomatisch hoogbouwmagazijn aan het bouwen.
Het gebouw is 46 meter hoog en biedt plaats aan 80.000 palletten. Op 24 uur kunnen er 12.000 palletten verplaatst worden. "Dit gebouw is een internationale primeur, zelfs in Amerika hebben ze dat niet", zegt CEO Geert De Jaeger.
Dematra is een logistiek bedrijf dat gespecialiseerd is in de opslag en distributie van voedings- en non-food producten. Dat gaat van chips tot reiskoffers. Het bedrijf uit Nazareth heeft in ons land al vier magazijnen die samen 80.000 palletten kunnen opslaan.
Met het nieuwe gebouw, dat momenteel op industrieterrein De Prijkels wordt gebouwd, wordt dat aantal in één keer verdubbeld. In het nieuwe magazijn is plaats voor 80.000 palletten. Vooral de hoogbouw en het feit dat het magazijn volautomatisch is, maken het uniek.
In tegenstelling tot de meeste magazijnen, werken wij niet met kranen maar met shuttles, die veel flexibeler zijn
Geert De Jaeger, CEO Dematra
"In tegenstelling tot de meeste andere magazijnen werken wij niet met kranen, maar met shuttles", legt CEO Geert De Jaeger uit. "Kranen hebben veel plaats nodig en zijn log. Bij ons rijden shuttles, een soort van karren, rond. Zij kunnen palletten ophalen en naar onze liften brengen, die ze dan over de 15 verdiepingen verdelen. Die shuttles worden automatisch aangestuurd en kunnen op 24 uur maar liefst 12.000 palletbewegingen doen."
Er is geen enkel magazijn dat 12.000 palletbewegingen per dag aankan, zelfs niet in Amerika
Geert De Jaeger, CEO Dematra
En dat is zelfs op internationaal vlak ongezien, zegt De Jaeger. "Er is geen enkel bestaand magazijn dat dat aankan, zelfs niet in Amerika. Het is een vrij nieuw systeem, maar het is veel vlotter dan het oude met kranen. Wij zijn het eerste logistiek bedrijf dat het aandurft om zo'n gebouw neer te zetten."
"In tegenstelling tot productiebedrijven weten wij niet wanneer we welke producten moeten opslaan. Wij werken in opdracht van productiebedrijven. Maar dankzij onze shuttles zijn we heel flexibel. Als er veel werk is, kunnen we indien nodig nog shuttles bijhuren om het werk nog sneller te doen. De grootste uitdaging hierin is de hoogte. De lift moet snel genoeg zijn om al de shuttles naar boven te brengen en terug."
Ecologische voetafdruk
Volgens De Jaeger is het nieuwe gebouw, dat 46 meter hoog is, de toekomst. "Dankzij onze hoogte nemen we amper 10.000 vierkante meter in. Als je niet in de hoogte zou gaan, zou je 5 tot 6 hectare nodig hebben. Onze ecologische voetafdruk is dus een pak kleiner."
Het magazijn is dan wel volautomatisch, er is plaats voor 42 voltijdse nieuwe medewerkers, wat het totale aantal binnen Dematra op meer dan 200 werknemers brengt. Begin 2023 zou het gebouw, dat 50 miljoen heeft gekost, klaar moeten zijn.
Terug naar boven